رییس موسسه آموزش عالی بانکداری؛

رسالت موسسه،حرفه آموزی و آموزش نیروی متخصص نظام بانکی کشور است

رسالت موسسه،حرفه آموزی و آموزش نیروی متخصص نظام بانکی کشور است

 فكر‌ تأسيس مركزي جهت آموزش بانكداري به عنوان يك نياز قطعي و مسلم نظام بانكي كشور از دير باز مطرح بوده است؛ به همين منظور، نخستين گام در سال 1320 توسط بانك ملي ايران با برگزاري كلاس‌هاي بانكداري برداشته شد. سپس در سال 1338 بانك سپه، «انستيتوي علوم بانكي» را بنيان گذاري كرد. با تأسيس بانك مركزي در سال 1339، مقدمات تأسيس «مؤسسه علوم بانكداري ايران» با مشاركت بانك‌هاي مركزي، ملي ايران و سپه، فراهم آمده و گامي اساسي در آموزش و تربيت كادر ورزيده و آزموده برداشته شد.مؤسسه علوم بانكي ايران از سال تحصيلي 43-1342رسماً كار خود را آغاز نمود و طبق اساسنامه مصوب، فارغ‌التحصيلان آن پس از سه سال به اخذ درجه ليسانس در علوم بانكي كه مورد تأييد وزارت علوم و آموزش عالي بود، نايل مي‌گرديدند. این موسسه با توجه به رسالت خود براي ارتقاء دانش بانكي مديران و كاركنان سيستم بانكي و موسسات مالي و اعتباري از سال 1384 با بهره‌گيري از اساتيد حرفه بانكداري در سطح بين‌المللي و داخلي، اقدام به معرفي و برگزاري دوره‌هاي تخصصي نمود كه اين مهم همچنان ادامه دارد.
در همین رابطه و به منظور آشنایی هر چه بیشتر با این موسسه، گفتگویی با دکتر رضوی رییس موسسه عالی آموزش بانکداری انجام داده ایم که در ادامه از نظر  می گذرانید .

 

 روابط عمومی

لطفا بیوگرافی و سوابق کاریتان را بیان فرمایید .
اینجانب دارای مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه ویرجینیا هستم. در سال 1985 به ایران برگشتم و در دانشگاه و شبکه بانکی مشغول به کار شدم . در 15 سال اخیر نیز در سمت های مختلفی همچون عضو هیات مدیره، مدیرعامل بانک ، نماینده ایران در بانک توسعه اسلامی و ... توفیق خدمت داشتم .
حدود 34 سال است که در دانشگاه شهید بهشتی مشغول تدریس هستم. نتیجه این تحصیل و تدریس، به رشته تحریر درآوردن چندین کتاب به زبان های فارسی و انگلیسی است و یکی از کتابهایم نیز در هجدهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مقام اول را به دست آورد .
 
جایگاه فعلی موسسه عالی آموزش بانکداری را چگونه ارزیابی می کنید ؟
طبق اساسنامه، موسسه عالی بانکداری ایران یک موسسه غیرانتفاعی، وابسته به بانک مرکزی و دارای شخصیت حقوقی مستقل است. بودجه موسسه از سوی بانک مرکزی، سایر بانک ها و شهریه های دریافتی تامین می شود .
هدف اصلی موسسه، آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز نظام بانکی کشور و سایر موسسات پولی و مالی کشور، ترویج و اشاعه اصول نوین بانکداری با تاکید بر بانکداری اسلامی، مدیریت بانکی و رشته های مربوط و انجام پژوهش های مرتبط با نظام بانکداری کشور است.
موسسه عالی بانکداری ایران، جایگاه و قدمتی پنجاه ساله دارد و از سال 1342 فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است تا بتواند به عنوان یک مرکز بسیار موثر و مفید در بخش آموزش نیروی انسانی متخصص نظام بانکی کشور و سایر موسسات پولی و مالی ایفای نقش نماید.
 
اهداف و برنامه های آتی شما برای رشد و تعالی موسسه عالی آموزش بانکداری چیست ؟
در مدت کوتاه حضورم در موسسه، دو کار مهم را مدنظر قرارداده‌ایم:
اولین اولویت ما در موسسه، حرفه آموزی است که به عنوان رسالت و ماموریت موسسه عالی بانکداری در حال انجام است. مدیری که تصمیم سازی و تصمیم گیری می کند باید از ابتدا آموزش های لازم را دیده باشد تا بتواند برای یک مجموعه چندین هزار نفری تصمیمات درستی را اتخاذ کند.
همچنین موسسه برنامه های کوتاه مدتی در زمینه هایی چون: ارز، پول و بانک ترتیب داده است تا کارکنان و مدیران شبکه بانکی قبل از قبول مسئولیت با این مباحث آشنا شوند. البته آموزشهای ضمن خدمت هم در موسسه ارائه و در اختیار دانشجویان قرار می گیرد .
 
 لطفاً درخصوص نحوه تعامل موسسه عالی آموزش بانکداری با دانشگاهها، توضیحاتی را ارائه فرمایید .
موسسه عالی آموزش بانکداری، موسسه ای با جوهره و خصلت دانشگاهی و آموزش عالی است و ظرفیت تبدیل شدن به دانشگاه علوم بانکی را دارد. به همین منظور، هماهنگی ها و نامه نگاری‌هایی با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام شده است و درخواست نموده ایم در کنار حرفه آموزی، کلاس‌های کوتاه مدت در زمینه ارز ، پول و بانک و زمینه های مختلف بانکی نیز برگزار شود. این موسسه می‌‌تواند به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی و وابسته به بانک مرکزی با استفاده از ظرفیت‌های موجود در جهت ارائه آموزش‌های لازم به نیروی انسانی متخصص مورد نیاز بخش های مختلف اقتصادی کشور- به ویژه نظام بانکی کشور، موسسات مالی و اعتباری و موسسات پولی و مالی که امروز در کشور حضور دارند- به ارائه خدمات بپردازد .
موسسه عالی آموزش بانکداری را می توان به عنوان یک حلقه تکمیلی در نظر گرفت که می تواند با دانشگاه‌ها ارتباط برقرار نماید  و قطعاً‌ دانشگاه‌ها نیز از ظرفیت انجام تحقیقات مشترک در زمینه نظام بانکی کشور به همراه موسسه عالی آموزش بانکداری دارا هستند. از جمله اهداف مدنظر موسسه، حرکت در مسیر کنکور است و امیدواریم براساس مجوزهای صادره بتوانیم مدارک لازم را ارائه و آزمون برگزار کنیم. البته هم اکنون این آزمون ها در سطوح مختلف کاردانی،‌ کارشناسی و کارشناسی ارشد در حال برگزاری است و در مقطع دکتری نیز در حال راه اندازی می باشد.
 
برای بهره برداری از ظرفیت‌های علمی و تحقیقاتی مراکز دانشگاهی و پیوند آن با حوزه بانکداری چه تدابیری اندیشیده اید؟
موسسه آموزش عالی بانکداری در سال 1342 با یک فاصله سی ساله نسبت به دیگر دانشگاه ها تاسیس شد. لیکن می توانیم از ظرفیت‌های دانشگاه‌ها به صورت بهینه استفاده کنیم زیرا دانشگاه‌ها بودجه خاص خود را دارند و بودجه مورد نیاز ما نیز تاکنون توسط بانک مرکزی تامین گردیده است. این مسئله کمک شایان توجهی در پیشرفت و رشد علمی و آموزشی موسسه خواهد داشت و در همین راستا می توانیم از ظرفیت دانشگاه‌ها از جمله: اساتید و صاحب‌نظران حوزه بانکی نیز استفاده نماییم. البته در موسسه عالی آموزش بانکداری نیز اساتید مجربی مشغول به فعالیت و در‌حال ارائه آموزش های لازم به دانشجویان هستند.  
 
با توجه به اقدامات صورت گرفته پیرامون پذیرش دانشجو در موسسه از طریق کنکور سراسری ، اجرای این طرح چه پیامدهایی در برخواهد داشت؟
در دهه 60 مجوز سه ساله ای برای حرکت در مسیر کنکور و پذیرش دانشجو در موسسه عالی بانکداری از طریق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادر شد. اخیراً نیز یک مجوز یکساله به شرط احراز شرایط با قابلیت تمدید به این موسسه اعطا شده است.
لذا با توجه به اینکه از جمله راههای تامین بودجه موسسه عالی آموزش بانکداری دریافت شهریه از دانشجویان است.
اگر پذیرش دانشجوی ما از طریق آزمون سراسری باشد، پیامدهایش این خواهد بود که به دلیل دولتی بودن موسسه و وابستگی آن به بانک مرکزی، دانشجویان دیگر نیاز به پرداخت شهریه نخواهند داشت و درآمدهای موسسه افت قابل ملاحظه ای خواهدکرد. به همین دلیل باید بتوانیم بودجه ها و موارد لازم را ترسیم نموده و آن را در بخش های مختلف جبران کنیم.
البته بسیاری از افرادی که از طریق کنکور وارد موسسه می شوند، به راحتی می توانند در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهند. اما اجرای این طرح معایبی نیز دارد که یکی از آنها جداشدن افراد تحصیل کرده از موسسه و استفاده از این آموزش ها در موسسات خصوصی خارج از نظام بانکی است. به همین جهت و در راستای حفظ رسالت و ماموریت اصلی موسسه که  آموزش نیروی انسانی متخصص برای نظام بانکی و موسسات پولی و مالی کشور است، می بایست در جهت اعتلای برگزاری این دوره ها تلاش و اهتمام کنیم .
 
به عنوان ریاست موسسه عالی آموزش بانکداری ، انتظارات این موسسه از بانکها را بیان نمایید .
انتظار ما این است که کارکنان نظام بانکی، کارشناسان، مدیران و حتی مدیران ارشد قبل از آغاز به کار با حضور در این موسسه آموزش های لازم را دیده و نگاهشان را در مورد بانکداری داخلی و بین الملل تکامل بخشند. با توجه به شرایط حاکم، انتظار ما ازنظام بانکی این است که در همه حال خود را به روز نموده و در همین رابطه اگر بتوان آموزش های لازم را از طریق موسسه عالی آموزش بانکداری به پرسنل، کارشناسان و مدیران ارشد ارائه نمود، بسیار مفید خواهدبود زیرا استفاده از ابزارهای نوین بانکداری در دنیا، حرف اول و آخر را می زند .
 
با توجه به توافقات بعمل آمده با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، آیا درحال حاضر مدارک ارائه شده از سوی موسسه عالی آموزش بانکداری ، مورد تایید این وزارت قرار گرفته است؟
موسسه عالی بانکداری ایران در گذشته به دانشجویان خود مدرک معادل ارائه می نمود و این روال مدتهای طولانی ادامه داشت. طی چند سال اخیر براساس مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارائه این مدارک در همه موسسات آموزش عالی ممنوع شده است. موسسه عالی بانکداری ایران یک موسسه منحصر به فرد است که ویژگی ها و مشخصه های خاص خودش را دارد. موسسه ای به منظور حرفه آموزی و آموزش نیروی متخصص نظام بانکی کشور که با ارائه مدارک به دانشجویان به آنها در جهت حرکت در مسیر رشد و اعتلای اداری کمک می کند. بنابراین تایید مدارک موسسه، توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری این فرصت را فراهم می کند تا افرادی که در هر یک از مقاطع کاردانی، کارشناسی یا کارشناسی ارشد تحصیل می کنند با بن بست مواجه نباشند.
همچنین این موسسه در نظر دارد، دوره های کوتاه مدت و دوره های همتراز را برای دانشجویان به اجرا در آورد. این کار می تواند کمک شایان توجهی به دانشجویان نماید و چون حرفه اصلی این افراد بانکداری است و هدف و ماموریت اصلی این موسسه نیز آموزش تخصصی بانکداری است، بنابراین می توانند به مجموعه خود بازگردند و بسیار مفید فایده واقع شوند .
فرض ما بر این است، فردی که به موسسه می آید، قصد آموزش حرفه بانکداری را دارد. بنابراین وقتی افراد دوره های لازم را می گذرانند، با نظام بانکی توافق می نماییم که آموزش های انجام شده را به عنوان ارتقای شغلی و معادل لیسانس و فوق لیسانس و انشاء الله در آینده معادل دکتری مورد قبول قراردهد .
 
با توجه به این که فقط همکاران نظام بانکی امکان تحصیل در موسسه عالی آموزش بانکداری را دارند ، به نظر شما این امر منجر به تضعیف بنیه علمی این موسسه نمی شود ؟
این مسئله می تواند نقطه قوتی برای موسسه باشد، چون افرادی که به موسسه می آیند، ‌اعم از کارکنان بانک، کارشناسان، مدیران ارشد و ... با یک هدف بسیار روشن و شفاف، دوره های عالی کاربردی و تخصصی را آموزش می بینند و به صورت حرفه ای و تخصصی به سازمان خود باز می گردند و این موضوع، نه تنها منجر به تضعیف بنیه علمی نمی شود بلکه باعث ارتقای سیستم بانکی نیز می شود .
 
آیا عملکرد واحدهای شهرستان موسسه را از لحاظ پوشش علمی کارکنان بانکی در سطح کشور موفق ارزیابی می کنید ؟
قطعاً‌ نظام بانکی کشور فقط در تهران متمرکز نیست . لذا ما با هدف کمک به نظام بانکی در بعضی از شهرستانها شعبه ای دایر کرده و امیدواریم با همکاری و مساعدت بانک مرکزی و با عنایت به رسالت مهمی که این مجموعه دارد، بتوانیم همکاریهای همیشگی خود را ارتقاء بخشیم و موسسه هم این توفیق را پیدا کند که در ماموریت قانونی و اساسنامه ای خودش در آینده به نحوی مطلوب انجام وظیفه کند .



تعداد بازديدها:   6,984