گذشته، حال و آینده بانک مرکزی از زبان سه عضو هیئت عامل

گذشته، حال و آینده بانک مرکزی از زبان سه عضو هیئت عامل

دبیرکل و معاونان اقتصادی و نظارتی بانک مرکزی در نشست خبری هفته دولت به تشریح اقدام‌های بانک مرکزی در دو سال فعالیت دولت یازدهم پرداختند.
به گزارش روابط‌عمومی بانک مرکزی، سید محمود احمدی دبیرکل بانک مرکزی در این نشست گفت: با وجود رشد بالای تراکنش‌های شبکه شتاب، کیفیت ارایه خدمات نیز مورد توجه قرار گرفته، به نحوی که در سال 1393 به طور متوسط 98.5 درصد تراکنش‌ها با موفقیت انجام شده است که این رقم در شاپرک به حدود 99 درصد رسید.
دبیرکل با بیان اینکه در پايان سال 1393 سرانه کارت بانکی به عدد 4.2 رسيده است گفت:  در کل 331میلیون و 934 هزار و 317 فقره کارت بانکی صادر شده است.
وی با بیان اینکه67 درصد از کل کارت های بانکی ، کارت خرید،  32 درصد کارت هدیه و تنها یک درصد کارت اعتباری است افزود: در سال 1393 تعداد خودپردازها به 40هزار و 462 ، تعداد پایانه های شعب به 64 هزار و 337و تعداد   پایانه های فروش نیز به 3 میلیون و 721 هزار و  23 دستگاه رسید.
احمدی با بیان اینکه در سال 1393 بیش از 11 برابر نقدینگی توسط سامانه های ملی پرداخت پردازش شده افزود: در سال 1393 تعداد تراکنش‌های بین بانکی به بیش از 19 میلیارد تراکنش رسید که با احتساب تراکنش های درون بانکی به 30 میلیارد تراکنش می رسد.
وی با اشاره به اینکه از  سال 1392 امکان انتقال وجه سه جانبه در شتاب فراهم شده است خاطر نشان کرد: با توسعه خدمات ارزش افزوده شتاب، طرح ملی سبد کالا از بستر شتاب و شاپرک انجام شد. همچنین از  سال 1393 امکان جبران خسارت مشتريان در صورت عدم ارايه خدمات صحيح فراهم شده است.
احمدی در این خصوص ادامه داد: به طور متوسط بيش از 28 میلیون تراکنش روزانه در سال 1393 توسط شبکه شتاب پردازش شده است.
دبیرکل با بیان اینکه گسترش تحريم هاي بين‌المللي و عدم امکان ارائه خدمات پشتيباني از طرف فروشنده خارجي ساتنا، توليد نرم افزار مشابه داخلي آن در دستورکار بانک مرکزي قرار گرفت گفت: خوشبختانه در عرض کمتر از يکسال سامانه «آريا» تدوين و پس از انجام آزمون‌هاي مختلف، با موفقيت کامل از نیمه دوم سال 1392 مورد استفاده قرار گرفت. امتياز بالاي اين سامانه، ايراني بودن کامل آن و قابل انطباق با دیدگاه های کارشناسي تمام اعضا مي‌باشد.
احمدی در خصوص سامانه چکاوک گفت: چکاوک سامانه‌اي است كه به منظور استاندارد سازی چك‌ها، يكپارچگي در صدور دسته چك‌ها و حذف گردش فيزيكي چك و اسناد بانكي و انتقال آن به بستر تمام الكترونيكي كاربرد دارد و از اعطای دسته چک به اشخاص دارای سابقه چک برگشتی جلوگیری می شود.
وی با بیان اینکه سامانه چکاوک تا پايان سال 93 در 27 استان راه اندازي شد، افزود: این سامانه 5 خرداد 94 در کل کشور مورد بهره برداري قرار گرفت. در فاز دوم اين طرح صدور دسته چک يکپارچه و استاندارد در دستور کار است و در فاز سوم چک‌هاي درون بانکي نيز از بستر اين سامانه پردازش خواهد شد.
دبیرکل در خصوص تعداد چک‌های واگذار شده در سامانه چکاوک از ابتدای راه اندازی گفت: در سامانه چکاوک طي روزهاي عادي به طور متوسط 280 هزار چک به مبلغ 54 هزار ميليارد ريال و در روزهاي سر رسيد به‌طور متوسط 1 ميليون چک به مبلغ 70 هزار ميليارد ريال پردازش مي شود.
وی با بیان اینکه در سال 1393 تعداد تراکنش‌های شاپرک 15 میلیارد و 504 میلیون و 950 هزار و 565 بوده، گفت: شاپرك تمهيدات لازم را براي اتصال مستقيم ارايه‌دهندگان خدمات پرداخت به زيرساخت‌هاي ملي پرداخت و تسويه فراهم کند. از سال 1392 تراکنش هاي موبايل و اينترنت نیز از طريق شاپرک پردازش مي شود.
 احمدی با بیان اینکه طرح سامانه بانکداری متمرکز بانک مرکزی( نسیم) در سال 1393 راه اندازی کامل شد خاطر نشان کرد: به منظور ارایه خدمات بانکی تمام الکترونیکی برای دولت، خزانه‌داری کل، دستگاه‌های دولتی و ذی‌حسابی‌ها و شرکتهای دولتی و شهرداری ها طراحی و با قابلیت اتصال به شبکه تبادل اطلاعات بانکی و با استفاده از تکنولوژی بانکداری متمرکز الکترونیکی در سال 1393 مورد بهره‌برداری قرار گرفت. تاکنون بخش عمده حسابهای خزانه به بانک مرکزی منتقل شده است.
 وی در خصوص سامانه سپام گفت: سامانه پیام‌رسانی الکترونیک مالی، زیرساختی است که تمام مراودات بین بانکها را از طریق پروتکل‌های استاندارد مبادلات مالی مشابه سوئیفت تحت پوشش خود قرار می دهد. با استفاده از این زیرساخت تمام مراودات مالی عمده بانک ها از قبیل اعتبارات اسنادی ارزی و ریالی، ضمانت نامه های ارزی و ریالی، و حوالجات ارزی از طریق یک شبکه واحد پیام‌رسانی قابل انجام بوده و امکان نظارت بانک مرکزی بر این مراودات وجود دارد.
احمدی در خصوص برنامه‌های آینده بانک مرکزی گفت: از مهمترین برنامه های بانک مرکزی می توان به مدل بانکی نوین ایران(مبنا) و نظام بانکداری یکپارچه (نشتا)، سامانه پرداخت الکترونیک سیار (سپاس) و سامانه استعلام بانکی اشاره کرد.

کاهش نرخ تورم با اعمال انضباط پولی
پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در این نشست  با بیان اینکه یکی از مهم ترین دستاوردهای دولت یازدهم،کاهش نرخ تورم با اعمال سیاست های منضبط و هماهنگ است افزود: بر اساس این سیاست ها نرخ تورم از 45.1 درصد خرداد ماه 92 به 14.2 درصد در تیرماه سال جاری رسید، ضمن آنکه تورم دوازدهه ماهه 40.4 درصد در مهر 92 به 15.06درصد در امسال کاهش یافت.
قربانی دیگر دستاورد بانک مرکزی در دو سال اخیر را مهار تدریجی رشد نقدینگی برشمرد و تصریح کرد: رشد نقدینگی در تیرماه 94 نسبت به مدت مشابه سال قبل به 22.7درصد  و نقدینگی به 832 هزار و 380 میلیارد تومان رسیده است. .ضمن آنکه رقم نقدینگی در تیرماه 93نسبت به سال قبل معادل   29.3 بوده است.
وی افزود: رشد نقدینگی سال جاری نسبت به سال گذشته به میزان 6.6 درصد کاهش یافته است همچنین در کنترل رشد نقدینگی ملاحظات خروج از رکود را در نظر داشته و به بخش تولید نیز توجه ویژه کرده ایم.
معاون اقتصادی یکی دیگراز اقدمات در دو سال گذشته را  افزایش پوشش آماری بانک مرکزی در خصوص  متغیرهای پولی و اعتباری اعلام و خاطرنشان کرد: از ابتدای دولت یازدهم تا پایان سال گذشته 290هزار میلیارد تومان افزایش نقدینگی داشتیم که 28درصد آن مربوط به افزایش پوشش و ورود بانک هاو موسسات اعتباری جدید است که حجم آن حدود 81 هزار میلیارد تومان برآورد شده است البته این افزایش پوشش اثر اقتصادی و تورمی ندارد.
این مقام مسئول بانک مرکزی با بیان اینکه در راستای خروج از رکود از کل تسهیلات پرداختی 60درصد به سرمایه در گردش تزریق شده است افزود: بر اساس رویکردهای جدید چهار فصل متوالی رشد مثبت در تمام بخش های اقتصاد ایجاد شده است .
معاون اقتصادی بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود به ثبات بخشی بازار ارز اشاره کرد و گفت: باتوجه به سیاست های بانک مرکزی متوسط نرخ دلار در بازار ارز در پنج‌ ماهه منتهی به مرداد ماه سال جاری به 3320 تومان رسیده که نسبت به پنج‌ماه اول سال به میزان 4.1 درصد نوسان داشته است همچنین انحراف معیار نرخ ارز از 83 تومان به 35 تومان رسیده است.
قربانی ساماندهی انتشار آمارهای اقتصادی را از دیگر اقدام‌های بانک مرکزی برشمرد و تاکید کرد: دسترسی به آمارهای اقتصادی سریع و به هنگام یکی از ملزومات امور سیاستگذاری ، علمی و اقتصادی است که این موضوع مهم توسط معاونت اقتصادی و مدیریت آمارهای اقتصادی انجام شده است .
معاون اقتصادی با بیان اینکه در چهار ماهه اول امسال خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی 7700 میلیارد تومان افزایش و مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی 5560 میلیارد تومان رشد داشته است افزود: بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی 2500 میلیارد تومان‌ و سایر اقلام هم 9100 میلیارد تومان کاهش داشته است.
قربانی در خصوص رشد پایه پولی گفت: پایه پولی در پایان تیر ماه به 132 هزار و 900 میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال قبل رشد 1.3 درصدی را داشته همچنین ضریب فزاینده پولی در پایان تیرماه به عدد 6.26 رسید و رشد نقدینگی در 4 ماهه اول امسال 6.4 درصد بوده است.
قربانی ابراز امیدواری کرد  بعد از برداشتن تحریم ها یکسان سازی نرخ ارز اجرایی شود.


لوایح قانونی پولی و بانکی در  راه مجلس شورای اسلامی
معاون نظارتی بانک مرکزی اعلام کرد: قانون پولی و بانکی، قانون عملیات بانکی بدون ربا و قانون بانک مرکزی بازنگری و اصلاح شده که قرار است تقدیم هیات وزیران شود تا در قالب لایحه به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
حمید تهرانفر به پیشرفت فعالیت‌های الکترونیکی در نظام بانکی کشور اشاره کرد و گفت: طی یک سال گذشته 250 شعبه بانک‌ها تعطیل شده است که در آینده نیز کاهش شعب بانک ها ادامه می‌یابد.
تهرانفر با اشاره به احیای مقررات بانکی در مناطق آزاد اظهارداشت: در مناطق آزاد برخی مقررات قبلی رنگ باخته و با محدودیت‌های شدید ارزی مواجه بود که قرار است مناطق آزاد با اعمال مقررات جدید از امتیازات ویژه برخوردار شوند.
وی درباره بنگاه‌داری بانک‌ها تصریح کرد: بنگاه‌داری بانک ها از سال گذشته تاکنون متوقف شده و بانک‌ها دیگر نباید شرکت جدید تاسیس کنند.
معاون نظارتی بانک مرکزی به قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور اشاره و تصریح کرد: طبق قانون بانک ها باید اموال و املاک مازاد بانک‌ها و موسسات اعتباری را طی زمان تعیین شده به فروش برسانند که در صورت عدم فروش به این اموال و املاک مالیات بیشتری تعلق می‌گیرد.
تهرانفر از توقف رشد مطالبات معوق بانک ها خبر داد و  گفت: بر اساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، بانک ها باید طبق یک ظرف زمانی شرکت های مازاد خود را به فروش برسانند.
وی درباره موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز گفت: درست است که آمار موسسات 7000 موسسه اعلام مي‌شود اما آنهایی که در قامت موسسات بزرگ فعالیت می‌کنند تعدادشان از  انگشتان دست هم فراتر نمی‌رود.
وی موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز را شامل صندوق های قرض الحسنه، صرافی‌ها، لیزینگ‌ها و تعاونی‌های اعتباری بدون مجوز و برخی شرکت های تعاونی کارمندی و کارگری که در شرکت‌ها مستقر هستند عنوان و تاکید کرد:  کل صندوق های قرض الحسنه که تحت نظارت سازمان اقتصاد اسلامی فعالیت می‌کنند 1700 میلیارد تومان نقدینگی را به خود اختصاص داده اند که رقم بزرگی محسوب نمی شود.
تهرانفر با اشاره به سهم چشمگیر موسسات مالی بزرگ غیرمجاز از نقدینگی کشور خاطرنشان کرد: ادامه فعالیت موسسات بزرگ مالی و اعتباری غیرمجاز در بانک مرکزی کاملا روشن است بعضی از آنها مجوز گرفتند و برخی درصدد اصلاح ساختار درونی خود هستند و برخی نیز با اصلاحاتی که انجام می‌دهند در شرف دریافت مجوز از بانک مرکزی هستند.
وی با اشاره به اجرای قانون اصلاح مالیات های مستقیم به مردم اطمینان داد؛  قرار نیست به حساب های بانکی مردم سرک کشیده شود و از این بابت مردم نگران نباشند.
وی درباره دستورالعمل صرافی ها تصریح کرد: صرافان قدیمی که مجوز داشته‌اند و تا تاریخ 28 مرداد مراجعه کرده‌اند به مجوزهای خود اعتبار داده‌اند، صرافی مجاز محسوب می‌شوند ولی آنهایی که مراجعه نکرده‌اند، غیرمجاز تلقی می‌شوند.
تهرانفر فزود: همان طور که رییس کل بانک مرکزی هم اعلام کرده است احتمال تغییرات در در دستورالعمل و ضوابط صرافی وجود دارد.
وی به وجود دیدگاه های نامناسب نسبت به بحث نظارت بانکی اشاره و تصریح کرد:  متاسفانه چارچوب مشخصی درباره نظارت وجود ندارد و هرفردی دیدگاه خود را از نظارت دارد و این موضوع به توقعات دامنه می‌زند.


 



تعداد بازديدها:   6,998