اهتمام جدی بانک مرکزی و شبکه بانکی بر رفع نیازهای ارزی کشور

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران  ،در پی نوسانات اخیر بازار ارز آقای « سید کمال سیدعلی» معاون ارزی بانک مرکزی میزبان جمعی از رسانه های گروهی بود.
معاون ارزی بانک مرکزی در ابتدا گزارشی از وضعیت ارزی کشور طی سال های اخیر را ارائه کردند و سپس به عمده‌ترین پرسش های اصحاب رسانه پاسخ دادند . در زیر مهمترین محورهای این نشست را مرور می‌کنید:

شرایط ارزی مناسب
در شرایط فعلی که تحریم های چندین ساله کشور ما به اوج خود رسیده است این مسئله باعث نشده است وقفه‌ای در امر انتقال ارز از بانک مرکزی به شبکه بانکی و از آنجا هم به تجار و بازرگانان پدید آید و خوشبختانه در کنار تامین نیازهای اساسی کشور، تامین ارز مسافری هم از قلم نیفتاده و بازار و فروشگاه‌ها مملو از اجناس است. این امر نشان می دهد کشور از شرایط ارزی مناسبی برخوردار است.

درآمد نفت
با توجه به قیمت‌های بالای نفت، کشور از لحاظ درآمدهای نفتی در وضعیت مطلوبی به سر می برد و در 6 ماهه نخست سال، مازاد بودجه و درآمد داشتیم و می‌توانیم نیازهای مازاد بودجه را هم تامین کنیم. مازاد بودجه ما نزدیک 3 میلیارد دلار و کل درآمد ارزی حاصل از فروش نفت نیز بالغ بر 55 میلیارد دلار شده است.
 
حمایت دولت از بانکها، قاعده جهانی
  بحرانهایی که طی سال‌های گذشته در سطح جهان پدید آمد نشان داده است دولتها از بانکها حمایت می کنند و این تجربه باید در ایران هم نهادینه شود.
در برهه کنونی که مسئله اختلاس مطرح شده است باید حمایت از شبکه بانکی مد نظر باشد و موضع اشخاص را از بانکها جدا نماییم. بانک مرکزی و شبکه بانکی به فضایی توام با آرامش و امنیت احتیاج دارند تا بتواند به نحو مطلوبی خدمت‌رسانی نمایند‌ و امکان پرداخت تسهیلات برای مردم فراهم باشد.
  اگر شبکه بانکی آسیب ببیند،آثارش در اقتصاد کلان خود را نشان خواهد داد . رسانه ها باید حساب افراد متخلف را از مواردی که به بدنه و پیکره بانک آسیب می زنند از یکدیگر تفکیک نمایند.اگر بانکی دچار مشکل شود، بانکهای بین المللی به آن توجه جدی می‌کنند چون هر خبر ناگوار بانکی بر کارگزارانش هم اثر منفی می گذارد.
در چند سال اخیر، شاهد ورشکستگی مکرر بانکها در خارج  بوده‌ایم ولی دولتها از بانکها حمایت جدی داشتند و سعی کردند شرایطی فراهم شود تا مردم به منابع خود دسترسی پیدا کنند.

حساسیت ها به افزایش نرخ ارز
بانک مرکزی باید نیاز ارزی تجار، نیاز مسافران و... را تامین کند   حتی تامین کالاهای غیررسمی که مبلغش بالای 15 میلیارد دلار است را هم تحت پوشش دارد.
  بعضی از افراد تمایل دارند منابع ریالی خودشان را به ارز تبدیل کنند. این امر یک نیاز واهی ایجاد می کند‌، در این حال، یا باید بی‌حد و حصر ارز وارد بازار کنیم یا باید موضوع را مدیریت نمود و بانک مرکزی به راهکار دوم توجه دارد. 
بانک مرکزی مجموعه مقرراتی را تهیه و تنظیم کرده است تا نیازهای واقعی ارز را مشخص سازد. بخشنامه اخیر، خطوط ریفاینانسی به میزان 5 میلیارد دلار برای تجار و واردات تهیه شده است و در اصل مبلغ آن برای یک سال 10 میلیارد دلار است چون این خطوط شش ماهه اند.

 10 درصد هنگام گشایش اعتبار،10 درصد هنگام معامله اسناد و 80 درصد با نرخ حداکثر 3 درصد طی 6 ماه بعد به سیستم بانکی پرداخت کند.ضمن این که اعتبار اسنادی یوزانس هم وجود دارد.

تسویه بدهی های کشور 
 با توجه به این که در سال های گذشته فاینانسهایی صورت  گرفته و بدهی های ما هم در سطح 30 الی 40 میلیارد دلار بود، خوشبختانه با نظارت بانک مرکزی رقم بدهی‌ها اینک به سطح 6 تا 7 میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.
خوشبختانه با وجود مسئله تحریم ،کلیه اقساط بدهی به موقع پرداخت شده اند و هیچ قصوری در پرداختها نداشته ایم. این به معنای آن است که کشور توانایی ارزی خوبی دارد و می تواند همزمان کالاهای اساسی مورد نیاز مردم را تامین کند، در بازار کالاهای لوکس به وفور در اختیار مردم باشد ، مواد اولیه کارخانجات را تامین کند ،ارز مسافرتی را نیز در اختیار متقاضیان قرار دهد و از همه مهمتر بدهی‌ های 30 تا 40 میلیارد دلاری را هم تسویه نماید.

لزوم حمایت رسانه ای
ما برای تامین نیازهای ارزی آمادگی کامل داریم. منابع صندوق توسعه ملی تا پایان سال 30 میلیارد دلار خواهد بود. تقریبا" کشور ما در مقایسه با کشورهای منطقه از وضعیت مناسبی برخوردار است و حمایت بیشتر از بانک مرکزی و شبکه بانکی برای تداوم این وضعیت ضروری است و برای این کار نیازمند حمایت رسانه‌ای هستیم.

نوسان قیمت سکه و ارز
سکه و ارز در زمان‌های مختلف نوساناتی دارند و اگر اختلالی در نظام اقتصادی‌، پولی و مالی صورت پذیرد، انگیزه سرمایه‌گذاری روی سکه و ارز شدت می‌گیرد ولی با توجه به توان بالای کشور، تمایل داریم این سرمایه‌ها و منابع به سمت بخش‌های‌تولیدی سوق یابد چون در قبال نیازهای واقعی مردم مسئول هستیم و این کار هم باید با جدیت صورت ‌گیرد. ضمن این که لازم است مسئله نظارت شبکه بانکی بر امور ارزی و ریالی در امر پول‌ رسانی افزایش یابد.

آمادگی بخش ارزی برای حل مشکلات بازرگانان
 ما می‌توانیم از ظرفیت بانکها اعم از خصوصی و دولتی در امر توسعه تجارت و بازرگانی بهره گیریم. خطوط ریفاینانس به همه بانکها ابلاغ شده است. دو هفته گذشته بخشنامه‌ای صادر کردیم مبنی بر این که اگر تجار با مشکلاتی مواجه‌ شده اند به اداره بین الملل بانکها و در نهایت به اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی مراجعه کنند تا به مشکلات آنان رسیدگی و امکان ارائه خدمات به آنها فراهم شود.

ثبات و آرامش لازمه فعالیت بانکها
در شرایطی است که اوضاع اقتصادی کشورهای مختلف جهان متلاطم است، ثبات شبکه بانکی برای تامین نیازهای تجار و بازرگانان ضروری است. دنیا اکنون در رکود به سر می برد و این شرایط بر همه کشورها تاثیر می گذارد.با تمام این تفاسیر، بانک مرکزی و شبکه بانکی سعی در رفع نیازها دارد. ما محدودیت را در امر واردات اعمال نکرده ایم تا احساس دلگرمی برای مردم  ایجاد شود که هر نوع کالایی در کشور یافت شود.
 از تجار می خواهیم تقاضاهایشان را به بانکها ارجاع دهند و بخش ارزی ما از آمادگی کامل برخوردار است. بانک مرکزی با وجود مسئله تحریم‌ها نهایت تلاش خود را به کار بسته است تا نیازهای مردم، تجار و مسافران بی پاسخ نماند.

تغییر سبد ارزی
پرتفوی ارزی ما شامل طلا ، ارزهای بین المللی و اسکناس های نزد بانک مرکزی است و انتخاب ارزها به میزان استحکام آنها باز می‌گردد. اکنون یورو و دلار در وضعیت مشابهی قرار دارند ولی بازارهای نوظهوری همچون چین، هند ، برزیل و روسیه کمابیش از این دو منطقه بهتر است گرچه آنها هم از تلاطم وضعیت بازارهای جهانی متاثر می شوند. مدیریت ذخایر ارزی کشور به تغییرات توجه جدی دارد و ذخایرش را به ارزهایی نگه می دارد که امنیت، سودآوری و ... بیشتری دارند.

اختلاف قیمت دلار دولتی و آزاد
اگر فاصله میان این دو نرخ از میان برود، بسیاری از نابهنجاریها از میان رخت برمی بندد. خیلی شفاف بگویم کسانی‌ که از این وضعیت منتفع می شوند، تمایل دارند این اختلاف حفظ شود. دریافت ارز به قیمت مرجع مستلزم ارائه مستندات مربوطه می باشد لذا برای انجام معاملات داخل کشور و در سرزمین اصلی ارائه پروانه سبز گمرکی را ملاک قرار داده ایم. مردم می‌خواهند این شکاف از میان برود و ما وظیفه داریم این موضوع را مدیریت کنیم.

تهیه آسان ارز در فرودگاه
اگر به فرودگاه بروید در عرض 10 الی 15 دقیقه می توانید ارز تهیه کنید. البته نگرانی مردم برای خرید ارز در دقیقه 90 باعث می شود خرید ارز را به فرودگاه موکول نکنند. به هر حال،اکنون تهیه ارز در فرودگاه به سهولت انجام می گیرد.

تحریم بانک مرکزی
این کار خلاف قوانین بین المللی است ولی باز هم تمهیدات لازم را اندیشیده‌ایم و امیدواریم بانک مرکزی در معرض تحریم ها قرار نگیرد.

 



تعداد بازديدها:   11,207