تمهیدات بانک مرکزی در آستانه سال نو و آغاز تعطیلات نوروزی

 در فاصله‌13‌روز به پایان سال‌1390 خبرنگاران رسانه‌های جمعی در بانک مرکزی گرد هم آمدند تا‌ از آخرین ‌تمهیدات بانک‌مرکزی در رابطه با تامین نقدینگی مورد نیاز مردم و میزان‌ آمادگی نظام‌های پرداخت برای روزهای پر‌ترافیک شبکه‌ شتاب در واپسین روزهای سال و موعد خریدهای نوروزی آگاه شوند. 
به همین‌منظور، آقایان کمر‌‌ئی مدیرکل ریالی و نشر ، صنیعی مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک و حکیمی مدیر اداره نظام‌های پرداخت در جمع خبرنگاران رسانه‌ها حضور یافتند‌ و پاسخگوی سئوالات متعدد آنان بودند.

راه‌اندازی سامانه پیش فروش سکه
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی ،عباس کمر‌‌ئی مدیر کل ریالی و نشر با اعلام این که توزیع اسکناس ‌نو از روز چهارشنبه 17 اسفندماه سال جاری آغاز خواهد شد، گفت: به بانکها تاکید شده است بر حسن اجرای امور نظارت کافی داشته باشند.علاوه برآن ، همکاران بخش نظارت بانک مرکزی نیز بر این مقوله نظارت خواهند نمود.
وی تصریح کرد: تامین اسکناس نو ، وظیفه ذاتی بانک مرکزی است و این بانک در زمان‌های مختلف (اعیاد نوروز، فطر و قربان) و پس از امحای اسکناس‌های فرسوده، اسکناس‌های نو عرضه می‌کند.
مدیر کل ریالی و نشر  بااشاره به این که اینک نوسانات بازار سکه به حداقل رسیده است،‌اعلام کرد:پنجشنبه هر هفته‌،‌ پس از ارزیابی وضعیت بازار تصمیم‌گیری می شود آیا پیش فروش در هفته آتی هم ادامه یابد یا خیر.
 وی ابراز امیدواری کرد به زودی سامانه پیش فروش سکه راه‌اندازی شود .
کمرئی تغییر موعد تحویل سکه از چهارماه به شش ماه و سپس 9 ماه را عامل کاهش شدید تقاضای خرید سکه اعلام کرد و خاطر نشان ساخت: خوشبختانه طی سال های گذشته مدیریت خوبی در زمینه ذخایر طلای کشور صورت گرفته است و از بابت کاهش حجم ذخایر طلا نگرانی نداریم.
مدیر کل ریالی و نشر با اعلام استقبال کارکنان دولت از دریافت نقدی پاداش عید گفت: خبر دریافت سکه به جای پاداش عید اندکی دیرتر از معمول اعلام شد و در این فاصله، برخی از سازمان‌ها عیدی خود را پرداخت کرده بودند این امر سبب شد تا استقبال از پرداخت نقدی بیشتر باشد.
کمر‌ئی  اعلام کرد: اکنون روند ثبت نام خرید سکه سیر نزولی به خود گرفته است .

 ‌ایران‌ چک‌های500 هزار ریالی جدید
مهندس مجید صنیعی مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک گفت: اقدامات سازمان طی سال گذشته حول سه محور تولید اسکناس، ضرب مسکوک و امحای اسکناس بوده است.
وی با اشاره به رشد 55 درصدی چاپ اسکناس در سال جاری نسبت به سال قبل گفت: در سال 90 اسکناس‌های 500 و 100هزار ریالی در خط تولید بود. اسکناس‌های‌100 هزار ریالی در دستگاه‌های خودپرداز مورد استفاده قرار گرفت و تاحدود زیادی توانست خلاء جمع‌آوری ایران چک‌های یک میلیون ریالی را پر کند ضمن این که تولید اسکناس‌های 50 هزارریالی هم با هدف تامین نیاز جامعه و جایگزینی اسکناس‌های فرسوده صورت می‌گیرد.
مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک‌ ادامه داد: در سال گذشته، ضرب سکه به میزان سال قبل انجام گرفت و از این حیث، شاهد افزایشی نبوده‌ایم.
مهندس صنیعی حجم اسکناس های امحایی در سال 89 را حدود 500 میلیون برگ اسکناس اعلام کرد و افزود: در سال 90 این میزان از یک میلیارد قطعه نیز فراتر رفت. از رده خارج کردن اسکناس‌های فرسوده طی سال 91 نیز تداوم خواهد داشت تا وضعیت اسکناس‌های فرسوده سامان‌دهی شود.
وی با بیان این که در تیرماه سال 91 ایران‌ چک‌های500 هزار ریالی با طرح جدید منتشر و جایگزین ایران‌چک‌های جاری خواهد شد،خاطر نشان ساخت: ایران‌چک‌های جدید متناسب با قطع اسکناس‌هایی است که قرار است همزمان با اجرای طرح سیاست اصلاح پول ملی به جریان افتد و با این کار، هم قصد داریم مردم با قطع اسکناس‌های جدید آشنا شوند و هم بازخورد مردمی را نسبت به اسکناس‌های آینده دریافت کنیم.
وی از آمادگی کامل سازمان در بحت اصلاح پول ملی خبر داد و گفت: در بحث  طراحی، تامین کاغذ اسکناس و مرکب چاپ و... هیچ مشکلی وجود ندارد و با تصویب آیین‌نامه‌ها و رسمیت یافتن واحد پولی جدید، در اسرع وقت نسبت به چاپ اسکناس‌ها و ضرب سکه‌های جدید اقدام خواهد شد.
وی از خودکفایی کشور در زمینه تولید مطلس(پولک بدون طرح و نقش)‌ در طول سه سال گذشته خبر داد و گفت:با همکاری نزدیک بانک‌مرکزی و شرکتهای بزرگ صنایع مس ، کشور از واردات مطلس‌ بی‌نیاز شده است‌. اکنون تکنولوژی تولید مطلس را در اختیار داریم و کلیه مربوط به ذوب، ریخته‌گری و پولک سازی در داخل کشور صورت می‌گیرد.
وی افزود: اگر اجرای سیاست اصلاح پول ملی زودتر از موعد صورت نگیرد، در سال 92 سکه 10 هزار ریالی به بازار خواهد آمد.
صنیعی شایعه توقف تولید سکه‌های‌ گرمی را رد کرد و گفت: درسال 91 سکه ربع بهار آزادی و پس از آن سایر سکه‌ها نیز بسته‌بندی شده عرضه خواهد شد.
وی در زمینه‌یکسان‌نبودن قطع برخی از سکه‌های رایج گفت : در بسیاری از کشورها طرح ،  سایز و وزن‌های مختلفی از یک سکه وجود دارد و به مناسبت‌های مختلف، ممکن است یک سکه با طرح،رنگ،  اندازه‌،وزن و حتی آلیاژ متفاوتی تولید شود. از سوی دیگر، نوسانات جهانی قیمت فلزاتی چون مس ، نیکل ، روی و... نیز در تولید سکه‌ها اثرگذار هستند.

اعتماد فزاینده به بانکداری الکترونیک
ناصر حکیمی مدیر اداره نظام‌های پرداخت نیز با بیان این که به طور سنتی، در اسفندماه استفاده از ابزارهای پرداخت الکترونیک اوج می گیرد، گفت: بانک مرکزی با صدور بخشنامه‌ای به بانکها اعلام کرده است تا خدمات در روزهای پایانی سال و آغاز تعطیلات نوروزی به صورت 724 صورت پذیرد.
وی تصریح کرد: در این ایام، نظارت بر عملکرد بانکها در شبکه شتاب و فعال بودن سوئیچ بانکها به دقت بیشتری صورت خواهد گرفت.
مدیر اداره نظام‌های پرداخت افزود: میز امداد شتاب با شماره 29911-021 آماده دریافت مشکلات مردمی است.
حکیمی ضمن تاکید بر این که اسکناس و ایران‌چک مورد نیاز دستگاه‌های خودپرداز تامین شده و در این زمینه هیچ مشکلی وجود ندارد، ‌از تغییر گرایش مردمی‌و نقدینه‌خواهی از دستگاه‌های خودپرداز به سمت استفاده از دستگاه‌های پایانه فروش طی دو سال گذشته خبر داد.
وی با اشاره به این که سهم خودپردازها در تراکنش‌های الکترونیک از 95 درصد به 45 درصد کاهش یافته است، افزود: اکنون سهم پایانه‌های فروش به سطح 35 درصد و انتقال وجه به 20درصد‌ رسیده است و نشان می‌‌دهد اعتماد مردم به دریافت خدمات الکترونیک به سرعت درحال افزایش است.
وی افزود: درحال‌حاضر حدود 26 هزار دستگاه خودپرداز به ارائه خدمات الکترونیک می‌پردازند و تعداد پایانه‌های فروش هم از 2 میلیون و 100 هزار دستگاه فراتر رفته است ضمن این که تلاش داریم عملکرد پایانه‌های فروش بهتر از پیش شود.
مدیر اداره نظام‌های پرداخت افزود: سامانه پیش خرید اینترنتی سکه نیز از ابتدای سال 91 راه اندازی می شود و خرید سکه با استفاده از کارتهای بانکی امکان‌پذیر خواهد شد.
حکیمی از پرداخت‌20‌میلیون فقره تسهیلات مختلف از سوی بانکها به مردم در سراسر کشور خبر داد و ‌گفت: در سه ماه اول سال آینده، خدمات برداشت مستقیم از حسابها برای بازپرداخت اقساط تسهیلات آغاز خواهد شد.
وی افزود:تا پایان شهریورماه سال 91،اقساط تسهیلات اخذ شده به صورت خودکار از حساب فرد کسر خواهد شد.با این کار، ضمن حذف 20 میلیون سفر درون شهری ‌،‌دفترچه‌های پرداخت اقساط- که مشکلات زیادی را متوجه مردم و بانکها ساخته است-حذف خواهد شد.
حکیمی همچنین گفت: در فاز دوم اجرای این کار هم قصد داریم پرداخت قبوض خدمات را هم به این سمت سوق دهیم ولی این اقدام، اجباری نخواهد بود.
مدیر اداره نظام‌های پرداخت ضمن اعلام این که در سال 89 به هنگام واریز یارانه‌ها، تراکنش‌های شتابی به  سطح 9 میلیون رسید، گفت در سال جاری این میزان به مرز 19 میلیون تراکنش رسید.
وی خاطر‌نشان ساخت: میزان تراکنش‌های موفق اکثر بانکها در سطح 95 درصد است و خوشبختانه در 15‌روز گذشته ، افت عملکردی را شاهد نبوده‌ایم ضمن این که امیدواریم در مدت باقیمانده سال هم همین سطح خدمت‌رسانی را داشته باشیم.

 

 



تعداد بازديدها:   6,841