۵ آبان ۱۴۰۳
بانک مرکزی به منظور ارتقای آگاهی هموطنان، آموزش و اطلاع رسانی درخصوص مفاهیم بانکی و پولی کلان کشور اقدام به تهیه مجموعه ای از موشن گرافی ها و ارائه توضیحاتی در این باره کرده است.
این قسمت از مجموعه موشن های اطلاع رسانی و آگاهی بخشی بانک مرکزی به مبحث تأمین مالی زنجیره ای می پردازد. براین اساس بنگاه های تولیدی زمانی به خوبی فعالیت می کنند که منابع مالی کافی در اختیار داشته باشه و بتوانند به اندازه چند ماه تولید کالا، مواد اولیه تهیه کنند. بسیاری از تولیدکنندگان برای تامین سرمایه در گردش خود مانند خرید مواد اولیه، پرداخت حقوق کارگران و سایر هزینه ها به بانک ها مراجعه می کنند تا تسهیلات بانکی دریافت کنن. اما این موارد ممکن است به صرفه نباشه یا نتوانند تسهیلات بگیرند. برای حل این مسائل، بانک مرکزی روش تأمین مالی زنجیره ای را از سال 1398 بازار پول و شبکه بانکی ارائه کرده است. در این شیوه امکان تأمین مالی بنگاههای فعال در یک زنجیره تأمین به صورت پیوسته و از طریق ابزارهای تعهدی و سایر ابزارهای مبتنی بر تسهیلات فراهم میشود.
به واسطه این روش همه ی بنگاههای تولیدی اعم از صنعتی، معدنی، کشاورزی، بازرگانی، یا مثلا شبکه فروش و فروشگاههای زنجیرهای و حتی تأمینکننده های کالا و خدمات می توانند از ابزارهای تامین مالی زنجیره ای موجود شامل اوراق گواهی اعتبار مولد معروف به گام، برات الکترونیکی و کشاورزی قراردادی استفاده کنند. از جمله مزیت های این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرایند تامین مالی سرمایه در گردش بسیار آسان و به سرعت انجام می شود.
- لازم نیست بنگاه ها هر چند وقت یکبار برای گرفتن تسهیلات به بانک ها مراجعه کنند.
- روابط بین تولید کننده و تامین کننده محکم تر و ماندگار تر می شود.
- از طرف دیگه مطالبات غیر جاری بانک ها نیز پایین می آید و مهمتر از همه، جریان مالی اقتصاد هم شفاف تر می شود.
آنچه در ادامه می بینید، توضیحاتی زنجیره تأمین مالی تولید را به زبانی ساده شرح می دهد: