۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در نشست خبری سیودومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با اعلام برگزاری این همایش در روزهای 22 و 23 اردیبهشت ماه 1404 سال جاری، تصریح کرد: سیاست پولی تک بعدی نیست و باید در هماهنگی و هم راستا با سایر سیاستهای مالی، بودجهای و تجاری مطرح و کارکرد و اثربخشی آن نیز در ارتباط با همه این موارد تعریف شود.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر کورش پرویزیان، ضمن اشاره به روند برگزاری پیش نشست های همایش یاد شده گفت: در چهار ماه گذشته، هشت پیش نشست مرتبط با همایش سیاست های پولی و ارزی با حضور اساتید دانشگاه، صاحبنظران اقتصادی و مدیران بانک مرکزی و با محوریت موضوعات هشتگانه همایش برگزار شد.
وی ادامه داد: موضوعات مرتبط با پیش نشست های مذکور در حوزههای ارتقای حکمرانی در سیاستهای پولی و ارزی، فناوریهای نوین در نظام بانکی، رویکردهای تنظیم گری، راهبردهای اصلاح در نظام بانکی و همچنین هوشمندی نظام بانکی در نظارت بوده است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی درخصوص برنامه های در دست اقدام در سی و دومین همایش سیاست های پولی و ارزی عنوان کرد: در طی همایش یاد شده تصمیمات و عملکرد مرتبط با بازار ارز و تشکیل بازار مبادله مورد بررسی قرار می گیرد، در این همایش غیر از ۸ محور که در قالب ۱۰ نشست تحلیلی ارائه میشود، ۱۱ کارگاه آموزشی نیز پیش بینی شده است که در سالنهای جنبی برگزار خواهد شد. همچنین نشستی ویژه تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید و موضوع حکمرانی ریال» از دیگر موضوعات مرتبط با همایش مذکور است.
او همچنین از برگزاری یازده کارگاه آموزشی در طول دو روز همایش خبر داد و عنوان کرد: این کارگاهها به موضوعاتی مانند نظارت پیشینی بر افتتاح حساب و تراکنشهای بانکی، سیاستگذاری پولی در شرایط ناترازی بانکها، روشهای تأمین مالی در بخش نفت و گاز، نظارت بر تعهدات ارزی، پروژه اتصال شتاب ایران به شبکه میر روسیه، مدیریت یکپارچه ریسک در بانک مرکزی، بهرهگیری از فناوریهای SupTech و RegTech، چالشهای قانونی در مسیر تنظیمگری بانکی، بازطراحی مدل کسبوکار بانکی، ابزارهای نوین تأمین مالی زنجیره تولید و جایگاه نظارت فقهی در قانون بانک مرکزی میپردازد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی کشور ضمن تأکید بر محور کلیدی «اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی» در سی ودومین همایش سیاست های پولی و ارزی گفت: امسال سیودومین همایش متقارن با نخستین سال اجرای قانون جدید بانک مرکزی بوده است. علاوه بر آن، برنامه هفتم توسعه و قانون تأمین مالی تولید که اردیبهشت سال گذشته به تصویب رسید نیز سال اول اجرا را در پیش داشته است که در این همایش نحوه اجرای این قوانین نیز بررسی میشود.
پرویزیان افزود: همایش یاد شده فرصتی را برای ارزیابی موارد پیش گفته فراهم آورده و تصمیماتی که درمورد تغییر بازار و تشکیل بازار مبادله وجود دارد را نیز میتوان بررسی و ارزیابی کرد.
رئیس پژوهشکده پولی بانکی با بیان اینکه در همایش امسال ۱۶۵ مقاله رسیده است، تصریح کرد: ۲۷ مقاله پذیرفته شده و از این تعداد ۱۸ مقاله در این همایش استفاده شده و بقیه آنها در کتاب مقالات به چاپ خواهد رسید.
به گفته پرویزیان، محورهای اصلی این همایش شامل ارتقای حکمرانی در سیاستگذاری پولی، ارتقای حکمرانی در سیاستگذاری ارزی، بهبود حکمرانی در سیاستهای تأمین مالی و اعتباری، بررسی نقش فناوریهای نوین مالی در حکمرانی پولی، ارزی و بانکی، راهکارهای کاهش ناترازیها و تقویت نظام بانکی، راهبردهای تنظیمگری مبتنی بر ریسک و ارتقای نظارت مؤثر، برنامههای اصلاح، بازسازی و گزیر در نظام بانکی و هوشمندسازی نظام تنظیمگری و نظارت بر عملکرد نهادهای تحت نظارت بانک مرکزی است.
او در ادامه افزود: در این رویداد، چهار سخنرانی کلیدی از سوی مقامات ارشد اقتصادی کشور ارائه خواهد شد. محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی؛ سید حمید پورمحمدی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور؛ سید رحمتالله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی؛ و محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سخنرانان اصلی این بخش هستند.
سیاست پولی باید از مقبولیت عمومی برخوردار باشد
دکتر پرویزیان درباره سیاست پولی خاطرنشان کرد: سیاست پولی باید به صورت شفاف و روشن مطرح شود و از مقبولیت عمومی برخوردار باشد. لذا از آنجایی که این سیاست ها در مجامع بین المللی طرح می شود، این امر نشان دهنده جایگاه ویژه اقتصادی آن در بعد خارجی است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی درباره سیاست تثبیت یادآور شد: سیاست تثبیت طی سه سال گذشته به کار گرفته شده است و در سال جاری نیز رئیس کل بانک مرکزی این سیاست را مجددا مطرح کرده و سیاست کشور در حوزه پولی نیز به مانند سالیان قبل بر سیاست تثبیت متمرکز است. در همایش سال جاری نیز گزارشی درباره این سیاست به اطلاع مردم خواهد رسید و امیدوارم این همایش بتواند کارکردهای موثری برای اصلاح، بازنگری و تنظیم دوباره ابزارها و روش های اجرای سیاست پولی ارائه کند.
دکتر پرویزیان با اشاره به موضوع فوق خاطرنشان کرد: از آنجایی که کشور در شرایط تحریمی قرار دارد، بی شک سیاست پولی بانک مرکزی متناسب با شرایط اقتصادی کشور خواهد بود.
وی در ادامه گفت: امیدواریم همایش پیش رو زمینه ساز ایجاد درک این موضوع در میان جامعه مدیران اقتصادی باشد که سیاست پولی تک بعدی نیست و در هماهنگی و هم راستا با سایر سیاستهای مالی، بودجهای و تجاری مطرح میشود و البته کارکرد و اثربخشی آن نیز در ارتباط با همه این موضوعات تعریف میشود. لذا در صورتی که به دنبال آن هستیم که مباحث مرتبط سیاست های پولی دوام و پویایی لازم را داشته باشد، باید از ثبات کافی نیز برخوردار باشد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به اینکه اقتصاد باید دربرابر شوک ها مقاوم باشد، عنوان کرد: اگر به دنبال آن هستیم که اقتصاد کشورمان در برابر شوکهای اقتصادی تابآور باشد، می بایست سیاست مناسبی در این زمینه اتخاذ کنیم. بخشهایی مانند انرژی یا همان نفت و گاز نیز که بهرهبردار ابزارهای پولی هستند، باید مطلع باشند و به اجرای خوب سیاست پولی کمک کنند.
پرویزیان در پایان ابراز امیدواری کرد که همایش سیاست های پولی و ارزی بتواند کارکردهای موثری برای اصلاح، بازنگری و تنظیم دوباره ابزارها و روشهایی که برای اجرای سیاستهای پولی است را ارائه کند.