برنامه دوازده گانه تقویت بانکداری اسلامی

برنامه ای دوازده محوری برای تقویت بانکداری اسلامی کشور در بانک مرکزی تدوین و در حال اجراست


به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ,قائم مقام بانک مرکزی در بیست و دومین همایش بانکداری اسلامی در تشریح برنامه های آتی این بانک برای تقویت و تعمیق بانکداری اسلامی گفت:بازنگری در قوانین، آیین نامه ها و دستور العمل های نظام بانکی کشور مدتهاست آغاز شده است و در این فرایند تمامی آیین نامه ها ی سال 62 به بعد از لحاظ کارآمدی و تطبیق با مبانی شرعی مورد بازبینی  قرار می گیرد .
دکتر سید حمید پور محمدی افزود : در همین راستا کارشناسان بانک مرکزی با هم فکری سایرفعالان این حوزه سه قانون بانکداری بدون ربا ،  پولی و بانکی و بانک مرکزی را بازبینی کرده اند و آ‌ماده ارائه به دولت و مجلس است .
وی با اشاره به طراحی ابزارهای جدید مالی گفت : تنوع بخشی به ابزارهای پولی یکی دیگر از محورهای 12 گانه برای تقویت بانکداری اسلامی است که طلیعه های آن با تدوین و تصویب عقود سه گانه استصناع ، مرابحه و خرید دین  آشکار شد و قطعاً ادامه نیز خواهد یافت .
پورمحمدی افزود : در همین رابطه لازم مي دانم  تاکید کنم ، شخصاً در  بانك مركزي به شدت پيگير هستم كه تا پايان سال جاري عقب ماندگيهاي كشورمان از ساير كشورهاي داراي بانكداري اسلامي در حوزه ابزارهاي مالي جبران شود و به سطح مطلوب برسد.
قائم مقام بانك مركزي تدوين استانداردهاي شرعي در بانكداري اسلامي را از ديگر برنامه ها عنوان كرد و گفت در بانك مركزي تلاش داريم با استفاده از تجارب جهاني و برپايه فقه شيعي ، استانداردهاي شفاف در مورد عمليات بانكي اسلامي تدوين و عملياتي كنيم و بر آن اساس بر عملكرد بانكها نظارت كنيم. 
وي  ادامه داد : تفكيك عمليات قرض الحسنه و شخصيت بخشي مجزا به اين نوع از عمليات بانكي از ديگر برنامه هاي ما است که در قالب اعطاي مجوز به بانك قرض الحسنه جديد حمايت از صندوقهاي قرض الحسنه تك شعبه اي و ساماندهي صندوقهاي قرض الحسنه چند شعبه اي وانتفاعي اجراي اين برنامه  را دنبال مي كنيم.
قائم مقام بانک مرکزی عنوان کرد: توسعه آموزش و پژوهش درزمينه بانكداري و تامين مالي اسلامي ، ارتقاي فرهنگ بانكداري اسلامي درسطح مردم و كاركنان بانكها ، ايجاد واحد سرمايه گذاري مشاركت براي مشاركت پس اندازکنندگان و دارندگان پروژه هاي دارای توجیه  ، از ديگر محورهاي برنامه دوازده گانه ما براي تعميق و تقويت بانكداري اسلامي در كشورمان است. پورمحمدي در بخش ديگري از سخنانش با انتقاد از رويه نادرستي كه برخي در انتقاد از وضعيت بانكداري اسلامي در پيش مي گيرند گفت: حق امر اين است كه ما از بدو  پيروزي انقلاب اسلامي و پس از تصويب و ابلاغ قانون عمليات بانكداري بدون ربا در پي تحقق نظامي بانكي ، عاري از پديده ناپسند ربا بوده ايم و امروز كه قريب به سه دهه از آن زمان مي گذرد با قاطعيت هرچه تمام‌تر مي گويم كه بانكداري اسلامي در كشورمان در مقايسه با ساير كشورهايي كه داعیه بانكداري اسلامي را دارند از لحاظ شرعي و پيراستگي از ربا در بهترين جايگاه قرار دارد. گرچه انتقاداتي به عملكرد بانكها وارد است ولي اين انتقادات نبايد چهره اي چنان يكطرفه به خود بگيرد بلكه با ارائه ايده ها و انتقادات سازنده نسبت به بهتر شدن عملكرد و انطباق بيشتر بانكها اهتمام ورزید.
وي افزود: نبايد حق كساني كه طي سالهاي گذشته ، تلاشهاي ارزشمندي در پياده سازي نظام بانكداري اسلامی در ایران انجام داده اند را نادیده گرفت.
قائم مقام بانک مرکزی با اشاره به سابقه تلاش برای معرفی ظرفیت هاي فقه شیعی برای تدوین قوانین بانکداری اسلامی گفت مرحوم شهید صدر که به واقع باید ایشان را پدر بانکداری اسلامی دانست حدود 70 سال قبل سنگ بنای استفاده از ظرفیتهای بالا ومغفول فقه شیعی را در حوزه بانکی بنا نهاد ودر تمام این سالها فقهای گرانقدر شیعه موضوعات متعددی را بر ظرفیتهای موجود افزوده اند . بنابراین با وجود اینکه خود را به شدت نیازمند نقد صاحبنظران می دانیم ولی تاکید دارم اين انتقادات نبايد دستاوردهاي بزرگمان در اين سه دهه را ناديده بگيرد و انكار كند ، چرا كه هر ناظر آگاهي تاييد خواهد كرد ما حتي در مقايسه با كشورهايي كه ادعاي بانكداري اسلامي را دارند بسيار جلوتر هستيم و تنها كشوري به حساب مي آييم كه تمام نظام بانكي در آن از حالت ربوي خارج و بر اساس قانون عمليات بانكي بدون ربا استوار شده است.      

 



تعداد بازديدها:   8,405